Uz jedan sastojak pasulj će biti skuvan za 45 minuta
Pasulj mora biti kvalitetan.
Pasulj je i dalje među omiljenim jelima kod nas, ali domaćice znaju da nije baš jednostavno pripremiti čorbu od pasulja.
Jedna od varijanata jeste korišćenje ekspres lonca, koji skraćuje proces kuvanja, i to ne samo kod pasulja.
Ako nemate ekspres lonac, onda ćete morati da primijenite neki od ovih savjeta koji iskusniji kuvari koriste već godinama.
Dobro je da kod prvog kuvanja pasulja u vodu dodate jednu kašičicu sode bikarbone.
Ostavite pasulj da se krčka najmanje 15 minuta, nakon toga ocjedite vodu i dodajte malo ulja. Dobro promiješajte, kako biste bili sigurni da je ulje raspoređeno po svakom zrnu.
Dolijte hladnu vodu u odnosu 4:1 prema pasulju, dodajte 50 ml rakije i prokuvajte. Ostavite da se krčka 45–50 minuta i trebalo bi da imate potpuno skuvan pasulj.
I na poslednjem mjestu, ali ne i po važnosti – vrijeme kuvanja pasulja zavisi prije svega od njegove vrste i kvaliteta. Nekvalitetan i star pasulj možda se i nikada ne skuva da bi bio kao što treba da bude, nezavisno od vremena koje provede u šerpi.