Voćna SOS dijeta: Za dan jedan kilogram manje
Dijeta na kojoj nećete biti gladni.
Da, moguće je puno jesti i mršaviti! Trik je jesti cijeli dan samo voće: što šarenija voćna mešavina, to brži metabolizam.
Ovo je klasična brza dijeta, zdrava zato što je voće zdravo. Čak je dobro i za liniju, jer rijetko koja vrsta ima više od 70 kalorija u 100 g.
Za sve koji žele da smršaju ili vole voće, ova dijeta je prava stvar. Najvažnije je poštovati vrijeme propisanih obroka. Ko želi da smrša, može da jede svo voće u neograničenim količinama. Jedino pravilo: rasporedite omiljeno voće preko dana tako da se prije podne na meniju nađe voće s puno šećera, a poslije podne ono s manje šećera.
Za doručak slobodno jedite urme, grožđe i banane, a uveče bobičasto voće, lubenicu, dinju i breskvu. Tako možete tokom 24 sata opušteno da uživate bez slatkiša i stresa – i da ne budete gladni.
Da bi vaš metabolizam tokom voćnog dana efektno sagoreo masti, potrebni su mu saveznici, a to su proteini. Najpogodniji su jogurt i bijeli posni sir, jer se slažu s voćnim šećerima, a puni su kalijuma, minerala važnog za uspijeh dijete.
I, pošto se pri mršavljenju ne može bez zdravih masti, jedna porcija koštunjavog voća savršeno upotpunjuje ishranu u toku jednog dana.
DORUČAK U 8h
150 g posnog jogurta, prstohvat cimeta, pet suvih urmi, 600 g raznog voća iseckanog na kocke. Pomiješajte sa jogurtom.
UŽINA U 11h
Surutka sa voćem
Pomiješajte 200 ml surutke, 150 g bobičastog voća i kašiku ovsenih pahuljica. Ova užina će vas zasititi, a poslije nje nećete imati potrebu za slatkišima.
RUČAK U 13h
Voćna salata
600 g voća bogatog vlaknima (bobičasto voće, kivi, šljive, smokve, jabuke, citrusi), jedna kašičica meda, 30 g orašastog voća plus jedna kašičica meda i prstohvat soli. Voće sitno isecite i pokapajte sokom od limuna ili pomorandže. Prepržite orahe ili neko drugo koštunjavo voće, dodajte med i so i ostavite da se karamelizuje na vatri.
UŽINA U 15.30h
Limun plus šargarepa
Pomiješajte sok od jednog limuna sa 200 ml strugane ili blendirane šargarepe i zasladite stevijom.
VEČERA U 18.30 h
Voćni ražnjići sa sirom
600 g voća (bobičasto voće, dinja, breskva, kajsija, jabuka), 200 g posnog sira, dvije kašike gazirane mineralne vode, 100 g blendiranih višanja, borovnica, kupina ili malina. Nanižite sečeno voće i sir, a jelo zalijte sokom od blendiranog voća i vode.
Direktno