Nedjeljni ručak za cijelu porodicu: Lazanje sa domaćim korama
Foto: Shutterstock

Nedjeljni ručak za cijelu porodicu: Lazanje sa domaćim korama

utrošeno vrijeme i trud isplatiće se nakon prvog zalogaja.

Izuzetno ukusan i bogat nedjeljni ručak, za čiju pripremu će vam trebati nešto više vremena, oko dva časa.

Međutim utrošeno vrijeme i trud isplatiće se nakon prvog zalogaja.

Sastojci:

Tijesto:

– Dva jajeta

– Jedna kašika ulja

– Jedna kašika mlijeka

– 300 grama brašna

Smjesa:

– Četiri paradajza

– 100 ml ulja

– Jedna glavica crnog luka

– Jedan kg mlevenog mesa

– Jedna kašičica bibera ( treba da je začinjeno )

– Jedna ravna kašika suvog začina ili po želji so

– Peršunov list

Sos:

– 100 gr maslaca

– 80 gr brašna

– Jedan litar mlijeka ( sos treba da je rjeđi, pa možda dodate još malo, nešto kao jogurt )

– Jedna kašičica soli

– Malo bibera i muškatnog oraščića

Još: tvrdi sir – količina po izboru, ali nekih 300gr i origano

Priprema:

Umutiti jaja sa uljem i mlijekom, dodati prstohvat soli. Dodati pola mjere brašna, umutiti, pa dodati ostatak brašna i umijesiti tijesto. Tijesto je mekano.

Ostaviti malo da odstoji pokriveno. Isjeckati luk, dodati ulje i pola čaše vode pa prodinstati dok voda ne ispari. Za to vrijeme paradajz spustiti u vrelu vodu, koja je provrila, to sve uporedo možete da radite. Držati paradajz minut u toj vodi koji ste prethodno malo zarezali.

Izvaditi i oguliti kožu, pa samljeti paradajz. Prodinstanom luku dodati mljeveno meso i paradajz pa smanjiti vatru na srednje i nastaviti dinstanje.

Podijeliti tijesto na 5 dijelova. Svaki dio uz pomoć dosta brašna razvući na prečnik vašeg pleha. Tako uraditi sa svim dijelovima tijesta, naslagati ih jedan list na drugi i pokriti krpom. Zagrijati ulje pa dodati brašno za sos.

Propržiti minut na srednjoj vatri. Naliti mlijeko, dodati začine. Miješati dok se malo ne zgusne pa skloniti sa vatre. Mesu dodati začine, još malo prokrčkati i skloniti sa strane. Gotovo je kada skoro ispari tečnost, ali neka je malo ostane. Na dno pleha staviti sos, koru, smjesu, pa opet sos, pa posuti sirom i origanom. Tako uraditi do kraja.

Na kraju, kada stavite zadnju koru ne stavljajte smjesu, potrošite je na četvrtoj kori, stavite sos, sve što je ostalo i pospite sirom. Stavite u rernu da se peče 50 minuta na 180 stepeni. Ili dok ne dobije boju koju vi volite da vidite, manje ili jače pečeno. Prijatno!

BLportal

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)