VRLO LAKA PRIPREMA Voćna salata kao iz restorana
Foto: Unsplash

VRLO LAKA PRIPREMA Voćna salata kao iz restorana

Lagano i osvježavajuće.

Toplo vrijeme nam mijenja prehranu i tijelo nam traži što više laganih obroka, puno vode i većinu prehrane čine voćne i povrtne salate.

Voćna salata je primamljiva jer može biti šarena, u jednom tonu, može biti slatka ili kisela, sočna, kremasta i hrskava. Na vama je da odaberete svoju omiljenu kombinaciju.

Sezonsko voće uvijek je najukusnije i ima najviše mirisa te ga je najlakše pronaći. Takođe, voće kojem je sezona je voće s kojim igrate na sigurno da je najviše blizu eko standardima.

Hranjivi dodaci salati:

Limun, limeta i narandža spriječiće da vaše voće promijeni boju te će mu dodati malo arome. Jabuke, kruške i banane voće su koje najbrže mijenja boju, ovaj trik iskoristite i kada pravite voćne kolače kako biste imali lijepe, svježe boje u presjeku.

Ukusni prelivi:

Odaberite svoj omiljeni agrum i njegov sok pomiješajte sa malo meda, javorovog sirupa ili agavinog sirupa.

Važno je koristiti prirodna sladila koja nisu puna ”praznih” kalorija i dodavati nepotrebne šećere.

Začini kao dodatak: cimet, đumbir, kardamom te vanilija dodaci su koje možete staviti u preliv. Svježa menta koju nasjeckate daće vašoj salati dozu svježine koja se nalazi u njenim listovima, kada list narežete, sok mente se oslobađa.

Svježi bosiljak je takođe zanimljiv dodatak koji se savršeno uklapa sa crvenim voćkama kao što je lubenica ili jagoda te dinjom, breskvama i marelicama. Bobičasto voće koje stavite u salatu sa ostatkom voća dodatno će biti naglašeno sa nekoliko kapi aceto balsamica, njegova slatko kisela aroma naglasiće okuse i mirise voća.

Ostatke voćne salate možete iskoristiti kao doručak ili međuobrok. Dodajte nekoliko kašika bulgura i jogurt i vaš obrok je gotov!

prirodaidrustvo.hr

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)