“ZAŠTITIMO MLADE” Peticija za zabranu rada kladionica u blizini škola upućena Narodnoj skupštini Srpske (VIDEO)
Foto: PDP

“ZAŠTITIMO MLADE” Peticija za zabranu rada kladionica u blizini škola upućena Narodnoj skupštini Srpske (VIDEO)

Stanivuković kaže da nam se putem medija, reklama i generalno propagande plasiraju da je kocka zabava i razonoda.

Zabrana kladionica i kockarnica u blizini škola u Banjaluci je humana, važna i društveno odgovorna inicijativa. Siguran sam da po ovom pitanju nema vlasti, nema opozicije, nema nekoga ko misli drugačije, nego da je suština da zaštitimo građane, prvenstveno mlade ljude, od najvećeg poroka, a to je kocka.

Rekao je ovo potpredsjednik PDP i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, nakon predaje potpisa građana i inicijative „Кocka je odbačena“ Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Stanivuković kaže da nam se putem medija, reklama i generalno propagande plasiraju da je kocka zabava i razonoda.

– Mi ne vidimo tako Banjaluku, ne vidimo da tako mladi treba da provode slobodno vrijeme i odavde šaljemo poruku da je kocka porok i bolest zavisnosti, a ne razonoda i pokrenuli smo konkretnu inicijativu po tom pitanju. Hvala svima koji su se pridružili, preko 5000 potpisa je ogroman broj, uzimajući u obzir da su se potpisi prikupljali samo u Banjaluci, samo 7 dana, a da nam mnogi širom Republike Srpske podržavaju, ali fizički nisu mogli da dođu i potpišu – rekao je Stanivuković.

Ističe da je minimum za predaju inicijative minimum 3000 potpisa, što je u kratkom roku skoro dvostruko prekoračeno, čime su stečeni svi preduslovi da se o ovoj inicijativi razgovara u NSRS.

Dodao je da je cilj za Banjaluku da se grade putevi, mostovi, osnovne škole, sportska Gimnazija, da se ulaže u svu potrebnu infrastrukturu, ali i da se mijenjaju neke duboko ukorijenjene navike.

– Želimo da bude neradna nedjelja i to smo 11 puta predlagali Skupštini. Želimo da se mladi bave sportom, zato gradimo mnoge sportske terene, igrališta, fiskulturne sale i dvorane i zato želimo da udaljimo kockarnice i kladionice. Voditi Banjaluku ne znači graditi samo neki ivičnjak ili put, nego i mijenjati mentalitet i navike ako nisu dobre, odnosno stvarati nove. Mi smo povodom ove inicijative pripremili sve što je Vlada, NSRS ili bilo ko trebao da uradi davno. Doslovno je potrebno samo da se sprovede rasprava i da se usvoji dopuna zakona – rekao je Stanivuković.

On se zahvalio i poslanicima i odbornicima PDP, kao i predsjedniku stranke Branislavu Borenoviću, na snažnoj podršci ovoj inicijativi.

– Što se mene tiče, kockarnice i kladionice bih uklonio još dalje od škola. Кroz ovu incijativu se šalje snažna poruka kojom se pokušava zaustaviti jedan ozbiljan porok koji uništava ljude i ugrožava budućnost naših najmlađih. Кocka je ozbiljna zavisnost. Vidim da je peticija i inicijativa urađena školski, kako to treba da bude urađeno kada je u pitanju dopuna zakona i ne sumnjam da će proći standardnu proceduru. PDP pruža snažnu podršku, ali ovo je i nadpartijska i nadpolitička inicijativa od koje imamo višestruku korist i kojom se poručuje da porocima treba stati u kraj – rekao je Borenović.

Vedrana Prole, član inicijativnog odbora koji je pokrenuo ovu akciju, istakla je da je prikupljeno tačno 5060 potpisa, koji se predaju uz Nacrt zakona o dopuni Zakona o igrama na sreću.

– Član 11. pomenutog zakona bi propisivao da se privredna društva koja se bave priređivanjem igara na sreću udaljavaju 500 metara od škola. Ispoštovali smo svu zakonsku prodeduru u smislu Zakona o referendumu i građanskoj inicijativi. Prethodno smo najavili potpisivanje peticije NSRS, zatim smo prijavili lokacije za prikupljanje potpisa MUP-u Republike Srpske i informacije o licima koja su prikupljala potpise – istakla je Prole, koja se zahvalila građanima koji su podržali inicijativu.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)