Zbog ovih grešaka tijesto vam nikako ne uspjeva
Foto: Pexels

Zbog ovih grešaka tijesto vam nikako ne uspjeva

Mnoge domaćice ne provjeravaju datume na sastojcima koji se koriste za pripremu tijesta.

Ovo ne radite…

Pogrešne proporcije

Mnogi sastojke dodaju odokativno i ovo je jedan od glavnih razloga zašto tijesto ne uspjeva. Uvijek koristite tačne mere kada dodajete sastojke i tijesto će sigurno uspjeti iz prvog pokušaja.

Dugo miješenje

Tijesto nemojte predugo da mjesite, jer to može da dovode do aktivacije glutena, pa će tijesto postati tvrdo.

Ne koristite sastojke kojima je istekao rok trajanja

Mnoge domaćice ne provjeravaju datume na sastojcima koji se koriste za pripremu tijesta. Ovo se pogotovo odnosi na kvasac. A, ako koristite sastojke kojima je istekao rok, tijesto nećete moći dobro da umjesite, a ni pecivo neće biti ukusno.

Dobro podmažite pleh ili koristite pek papir

Ako niste dobro podmazali tepsiju ili ne koristite pek papir, tijesto će se zalijepiti za dno i ovo je jedan od čestih razloga zašto pecivo ne uspjeva.

Temperatura

Ako želite da pecivo, hljeb ili neki drugi proizvod od teijsta bude savšreno ispečen, onda vodite računa o temperaturi. Mnogi povećavaju temperaturu kako bi se pecivo što prije ispeklo, ali to ne daje dobre rezultate.

Režite tek kada se pecivo ohladi

Mnogi sjeku peciva ili hljeb čim izvade iz rerne, ali to je pogrešno. Ostavite da se dobro ohladi, pa tek onda sjecite, jer i dok se hlade, proizvodi od tijesta se i dalje peku.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)