“LUDO” TIJESTO ZA VELIKI BROJ PECIVA Može stajati i do pet dana
Foto: Unsplash

“LUDO” TIJESTO ZA VELIKI BROJ PECIVA Može stajati i do pet dana

Obavezno probajte.

Priprema obroka unaprijed u posljednje vrijeme je sve popularnije. No, postoje mnogi stari recepti kojim su se kuvari služili ranije kako bi napravili što veći izbor. Jedno od njih je i “ludo” tijesto, čija tijesto ne morate čekati da naraste, a u frižideru može stajati i do pet dana.

Ono što je veoma dobro kod ovog tijesta jeste da je njegova namjena široka pa tako od njega možete praviti uštipke, razne pogačice, pizze, ali i slatka peciva kao što su kiflice i buhtle, prenosi Klix.

Sastojci koji su vam potrebni za ovo tijesto su:

jedan kilogram brašna
jedan prašak za pecivo
dva jajeta
jedna ravna kašika soli
200 mililitara jogurta
tri kašike ulja
400 mililitara mlijeka
dvije kašike šećera

Priprema:

Zagrijte mlijeko i šećer te dodajte im kvasac. Promiještajte i ostavite sa strane da smjesa naraste. U drugoj, većoj posudi sve ostale sastojke pa dodajte i smjesu od mlijeka, šečera i kvasca.

Na pobrašnjenoj podlozi zamijesite glatko tijesto. Važno je da vaše tijesto ostane mekano. Kada ste ga zamijesili, prelijte ga uljem i stavite u posudu s poklopcem. Posudu držite u frižideru i koristite po potrebi.

Prije svakog korištenja, tijesto je potrebno najprije premijesiti i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi pa onda razvlačiti prema željenom obliku.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)