Zdravi praznični kolač kojem ćete teško odoljeti
Zdravo, a ukusno,
Vrijeme je za praznične kolače.
Sastojci:
Bijela gotova glazura
srebrne ili bijele jestive perlice (za ukras)
200 gr pirovog brašna od cjelovitog zrna
200 gr bijelog pirovog brašna
320 gr putera sobne temperature
6 velikih jaja
5 velikih kašika začina stevije
200 gr datula bez košpica
2 šolje suhih šljiva
100 gr sušenih višnji
kora i sok od dvije narandže i jednog limuna
3 šake sjemenki tikve,
badema ili oraha
kašika mljevenog cimeta
2 kašičice praška za pecivo
Priprema: Potopite suho voće u sok od limuna i narandže, a njihovu koru isitnite u blenderu, ne previše. Datule i šljive isjeckajte nasitno, dodajte 2/3 košpica tikve.
Ugrijte rernu na 80°C. Umutite puter i šećer, dodajte jaja, pa mutite dok se masa ne ujednači. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet, pa dodajte smjesi miješajući polako ručno. Dodajte mješavinu voća i ako je potrebno malo soka od narandže, te koru limuna i narandže, višnje i ostatak sjemenki tikve.
Pecite u rerni 45 minuta do 1 sat u okruglom kalupu. Izvadite iz rerne i kada se skroz ohladi obložite kolač gotovom glazurom. Od ostatka glazure možete napraviti dekoraciju po želji.