Zdravi praznični kolač kojem ćete teško odoljeti
Foto: Pexels

Zdravi praznični kolač kojem ćete teško odoljeti

Zdravo, a ukusno,

Vrijeme je za praznične kolače.

Sastojci:

Bijela gotova glazura

srebrne ili bijele jestive perlice (za ukras)

200 gr pirovog brašna od cjelovitog zrna

200 gr bijelog pirovog brašna

320 gr putera sobne temperature

6 velikih jaja

5 velikih kašika začina stevije

200 gr datula bez košpica

2 šolje suhih šljiva

100 gr sušenih višnji

kora i sok od dvije narandže i jednog limuna

3 šake sjemenki tikve,

badema ili oraha

kašika mljevenog cimeta

2 kašičice praška za pecivo

Priprema: Potopite suho voće u sok od limuna i narandže, a njihovu koru isitnite u blenderu, ne previše. Datule i šljive isjeckajte nasitno, dodajte 2/3 košpica tikve.

Ugrijte rernu na 80°C. Umutite puter i šećer, dodajte jaja, pa mutite dok se masa ne ujednači. Izmiješajte brašno, prašak za pecivo i cimet, pa dodajte smjesi miješajući polako ručno. Dodajte mješavinu voća i ako je potrebno malo soka od narandže, te koru limuna i narandže, višnje i ostatak sjemenki tikve.

Pecite u rerni 45 minuta do 1 sat u okruglom kalupu. Izvadite iz rerne i kada se skroz ohladi obložite kolač gotovom glazurom. Od ostatka glazure možete napraviti dekoraciju po želji.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)