AROMATIZOVANI POMFRIT Dodajte parmezan i bijeli luk i uživajte
Foto: Unsplash

AROMATIZOVANI POMFRIT Dodajte parmezan i bijeli luk i uživajte

Malo drugačiji način pripreme pomfrita.

Pomfrit je omiljeni prilog mnogima. Obožavaju ga i djeca i odrasli. Ako ste i vi ljubitelj onda je ovaj recept baš za vas. Probajte ga napraviti na malo drugačiji način.

Sastojci:

  • 4 velika krompira
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 kafena kašika bijelog luka u prahu
  • 1 kafena kašika timijana (može i ruzmarina)
  • 4 supene kašike parmezana
  • 2 supene kašike svježe nasjeckanog parmezana
  • soli po ukusu

Priprema:

1. Narežite krompire u obliku pomfrita.

2. Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.

3. U veliku zdjelu stavite narezane krompire i dodajte maslinovo ulje. Pomiješajte i na to dodajte češnjak u prahu, timijan ili ružmarin te sol. Miješajte dok se začini na krumpirima ne ujednače.

4. Izvadite krompire iz posude i ravnomjerno ih posložite na tepsiju koju ste ranije prekrili papirom za pečenje.

5. Ostatak ulja i začina sačuvajte za kasnije.

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu  na 30 minuta. Nakon 15 minuta izvadite krompire i okrenite ih.

7. Kad su pečeni vratite ih u posudu s maslinovim uljem i začinima te dodajte parmezan i peršin.

8. Ponovo stavite krompire na tepsiju i vratite u rernu na 10-ak minuta kako bi se parmezan rastopio.

9. Izvadite iz rerne i poslužite.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)