AROMATIZOVANI POMFRIT Dodajte parmezan i bijeli luk i uživajte
Malo drugačiji način pripreme pomfrita.
Pomfrit je omiljeni prilog mnogima. Obožavaju ga i djeca i odrasli. Ako ste i vi ljubitelj onda je ovaj recept baš za vas. Probajte ga napraviti na malo drugačiji način.
Sastojci:
- 4 velika krompira
- 2 supene kašike maslinovog ulja
- 1 kafena kašika bijelog luka u prahu
- 1 kafena kašika timijana (može i ruzmarina)
- 4 supene kašike parmezana
- 2 supene kašike svježe nasjeckanog parmezana
- soli po ukusu
Priprema:
1. Narežite krompire u obliku pomfrita.
2. Zagrijte rernu na 220 Celzijevih stepeni.
3. U veliku zdjelu stavite narezane krompire i dodajte maslinovo ulje. Pomiješajte i na to dodajte češnjak u prahu, timijan ili ružmarin te sol. Miješajte dok se začini na krumpirima ne ujednače.
4. Izvadite krompire iz posude i ravnomjerno ih posložite na tepsiju koju ste ranije prekrili papirom za pečenje.
5. Ostatak ulja i začina sačuvajte za kasnije.
6. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 30 minuta. Nakon 15 minuta izvadite krompire i okrenite ih.
7. Kad su pečeni vratite ih u posudu s maslinovim uljem i začinima te dodajte parmezan i peršin.
8. Ponovo stavite krompire na tepsiju i vratite u rernu na 10-ak minuta kako bi se parmezan rastopio.
9. Izvadite iz rerne i poslužite.