KAO NA FILMU Američka pita sa borovnicama – savršeno slatko zadovoljstvo
Foto: Unsplash

KAO NA FILMU Američka pita sa borovnicama – savršeno slatko zadovoljstvo

Odličan dodatak uz ovu pitu je kugla sladoleda za vrhunsko hedonističko uživanje.

Borovnica se ubraja među najzdavije voćke. Naši stari su koristili su je za popravljanje krvne slike, podizanje imuniteta i oporavak poslIJe teških bolesti.

Takođe, osim upotrebe u svežem stanju, borovnica se koristi za pravljenje džemova, slatkog, marmelade i sokova jer je u svim oblicima izrazito ljekovita. A jedan od najpopularnijih načina kako se koristi borovnica je čuvena američka pita od ovog voća.

SASTOJCI

Za koru: 300 g mekog brašna, 1/2 kašike šećera, 1/2 kašičice soli, 230 g hladnog putera, 6 kašika hladne vode

Za fil: 600 g borovnica (savršeno bi bilo da to budu šumske borovnice), 100 g šećera, narendana kora jednog limuna, 3 kašike limunovog soka, 1 kašika cimeta, 35 g gustina, prstohvat soli, jaje za premazivanje i šećer za posipanje

PRIPREMA

Za početak napravite koru (koju možete da koristite i za druge pite sličnog tipa). Pomiješajte brašno, so i šećer, dodajte puter i umijesite mrvičasto testo. Dodajte vodu i sve sjedinite. Prebacite na radnu površinu i podijelite na dve jufke, nejednake veličine. Napravite od njih diskove i umotajte u plastičnu foliju, pa stavite u frižider gde bi trebalo da odstoji oko sat vremena.

Dok je testo u frižideru, pomiješajte sve sastojke za fil, ali činite to pažljivo kako ne biste izgnječili borovnice.

Foto: Unsplash

Izvadite tijesto i razvaljajte veću jufku na pobrašnjenoj površini, a zatim je postavite u modlu u kojoj ćete peći. Lijepo je prilepite uz unutrašnju površinu modle, a zatim sipajte borovnice.

Razvucite drugu polovinu tijesta, a zatim je prebacite preko borovnica i zasecite na nekoliko mjesta kako bi para mogla nesmetano da se oslobađa. Gornju koru možete da postavite i u obliku trakica (ako imate strpljenja).

Kada dobro zalijepite ivice donje i gornje kore, premažite koru izmućenim jajetom i pospite sa malo kristal šećera. Stavite sve u rernu da se peče oko 50 minuta na 190 stepeni. Kada se voće lijepo ukrčka i testo zarumeni, američka pita sa borovnicama je gotova.

Ostavite da se pita malo prohladi kako biste je lakše sjekli.

Odličan dodatak uz ovu pitu je kugla (ili dvije) sladoleda za vrhunsko hedonističko uživanje.

Agrotv

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)