Bruskete: Tajne italijanskog delikatesa u kućnoj varijanti
Foto: Pexels

Bruskete: Tajne italijanskog delikatesa u kućnoj varijanti

Italijanska kuhinja je jedna od popularnijih na svijetu.

Da biste napravili bruskete, prvo ćete pripremiti svježe sastojke. Uzmite hljeb po želji, obično baget ili italijanski hljeb.

Isjecite ga na kriške debljine oko 1,5 cm.

Zagrijte tiganj ili gril, premažite kriške hljeba maslinovim uljem s obe strane i stavite ih da se zapeku dok ne postanu hrskave i dobiju zlatno smeđu boju. U međuvremenu, pripremite preliv.

U činiji pomiješajte isjeckane svježe paradajze, bijeli luk, maslinovo ulje, so, biber i svježi bosiljak. Kada su kriške hljeba gotove, prelijte ih pripremljenim sosom. Dodajte po želji dodatne sastojke poput sira, šunki ili povrća. Bruskete možete poslužiti tople ili hladne kao ukusan predjelo ili lagani obrok.

Pored bageta i italijanskog hljeba, za pripremu ovog laganog jela ponekad je i sasvim prikladno koristiti i domaći hljeb. Proces pripreme je identičan kao i kod pripreme brusketa od bageta ili italijanskog hljeba.

Nadjev za bruskete

Bruskete su veoma prilagodljivi i kreativni zalogaji, koji vam omogućavaju da eksperimentišete s različitim nadjevima i kombinacijama ukusa. Evo popularnog nadjeva za bruskete koji možete isprobati: Rukola i parmezan

Za ljubitelje pikantnih ukusa, kombinacija rukole i parmezana je pravi izbor. Na hrskavu krišku hljeba stavite sloj rukole, preko nje pospite rendani parmezan i začinite sa malo maslinovog ulja, soli i bibera.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)