Dinja – slasni zalogaj ljeta

Dinja – slasni zalogaj ljeta

Dinja je jedna od onih namirnica koje su zaštitni znak ljeta.

Iako se isto kao i lubenica smatra voćem, dinja je zapravo povrće iz porodice tikve.

Narančasta boja ovog sočnog ploda ukazuje na obilje karotena koji je snažan antioksidans.

Smatra se da potiče iz Azije gdje je bila poznata još 1.000 godina prije nove ere, a na naše prostore donijeli su je moreplovci iz Afrike.

Iako se za konzumaciju preferira sočno meso dinje, u nekim narodima Južne Amerike i Azije najcjenjenije su košpice koje se konzumiraju kao grickalice.

Jedna porcija dinje od 150 grama sadrži:

  • 53 kalorije
  • 0,3 g masti
  • 13 g ugljikohidrata
  • 1,4 g vlakana
  • 30% dnevne količine vitamina A
  • 78% dnevne količine vitamina C

S obzirom na to da 90-95% njenog sastava čini voda, idealno je voće za hidrataciju tokom vrućih ljetnih dana.

Sjemenke, koje su takođe jestive, sadrže proteine, vlakna i omega-3 masne kiseline u obliku alfa-linolenske kiseline.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)