JEDNOSTAVNO ZA NAPRAVITI Ova uskršnja torta će oduševiti cijelu porodicu
Foto: Unsplash

JEDNOSTAVNO ZA NAPRAVITI Ova uskršnja torta će oduševiti cijelu porodicu

Ovu popularnu tortu je baš lako napraviti.

Jednostavni sastojci obično čine najbolje kombinacije okusa. Jedan takav recept zasigurno je onaj za popularnu tortu Napoleon, staru slasticu koju krase mnogobrojni lisnati slojevi i ukusna žuta krema.

Davno je tortu Napoleon bilo vrlo zahtjevno napraviti, a danas, kad možemo kupiti zamrznuto lisnato tijesto – priprema je zaista brza i jednostavna. U nastavku pronađite recept za najjednostavniju napoleonku dosad.

Uskrsna torta Napoleon – sastojci:

  • 2 paketa zamrznutog lisnatog tijesta

Za kremu:

  • 3 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 + 400 ml mlijeka
  • 40 g brašna
  • 1 žlica gustina
  • 2 paketa vanilin šećera
  • 250 ml vrhnja za šlag

Dodatno:

  • sladoled od burbon vanilije ili limuna
  • badem
  • indijski oraščić
  • sjemenke bundeve

Uskrsna torta Napoleon – priprema:

  1. Zamrznuto lisnato tijesto ostavite preko noći van frižidera. Svaku koru (ukupno četiri kore) tanko razvaljajte, obrežite krajeve i stavite na papir za pečenje. Bockajte viljuškom po cijeloj dužini. Svaku koru pecite na 200 stepeni oko 20 minuta. Jednu pečenu koru izmrvite rukama na sitne komadiće – ona će služiti kao završni sloj.
  2. Pripremite kremu. 400 ml mlijeka stavite u lonac sa šećerom i miješajte dok ne zakuha. U međuvremenu pomiješajte jaja, 100 ml mlijeka, brašno i vanilin šećer. Kad je mlijeko zakuhalo, skinite ga s vatre, umiješajte smjesu s jajima pa vratite na vatru. Miješajte sve dok se smjesa ne zgusne. Kremu pokrijte folijom i čekajte da se potpuno ohladi.
  3. Izradite vrhnje za šlag pa ga dodajte ohlađenoj žutoj kremi.
  4. Složite tortu Napoleon. Na dno ravne i plitke posude stavite jednu pravougaonu koru, na koru rasporedite kremu pa ponovno stavite koru i kremu. Slažite dok ne potrošite sve kore i kremu. Zadnji sloj neka bude krema posipana mrvicama iskidane kore lisnatog tijesta.
  5. Neka torta stoji u frižideru preko noći.
  6. Netom prije posluživanja tortu servirajte s kuglicom sladoleda i orašastim plodovima.
KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)