Kolač bez brašna sa samo pet sastojaka
Foto: Unsplash

Kolač bez brašna sa samo pet sastojaka

Ako tražite savršen desert bez glutena, probajte ovu čokoladnu tortu bez brašna.

Tortu možete posluži sa šlagom ili sa sladoledom.

Sastojci:

145 g putera

300 g kvalitetne tamne čokolade

5 velikih jaja

40 grama kakaa

150 g šećera

prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte rernu na 150 Celzijevih stepeni. Pripremtei kalup za tortu i namastite ga, te pospite dno i stranice kakaom.

Rastopite čokoladu i puter na pari, dobro promiješajt i ostavite sa strane da se hladi. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.

Mikserom podešenim na srednju brzinu mutite bjelanjke i dodajte im kašiku po kašiku šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjke dodajte smjesi od čokolade i putera i mutite dok se ne sjedine.

Dodajte kakao i miješajte dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Dodajte prstohvat soli. Dodajte 1/4 bjelanjaka i umiješajte ih u smjesu pomoću plastične kuhače.

Zatim dodajte ostatak bjelanjaka i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Istresite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30 do 35 minuta ili dok ti čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista, piše Azra.

Ostavite da se ohladi. Torta će se slegnuti.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)