Kolač bez brašna sa samo pet sastojaka
Ako tražite savršen desert bez glutena, probajte ovu čokoladnu tortu bez brašna.
Tortu možete posluži sa šlagom ili sa sladoledom.
Sastojci:
145 g putera
300 g kvalitetne tamne čokolade
5 velikih jaja
40 grama kakaa
150 g šećera
prstohvat soli
Priprema:
Zagrijte rernu na 150 Celzijevih stepeni. Pripremtei kalup za tortu i namastite ga, te pospite dno i stranice kakaom.
Rastopite čokoladu i puter na pari, dobro promiješajt i ostavite sa strane da se hladi. Odvojite bjelanjke od žumanjaka.
Mikserom podešenim na srednju brzinu mutite bjelanjke i dodajte im kašiku po kašiku šećera. Mutite dok ne dobijete čvrsti snijeg od bjelanjaka. Žumanjke dodajte smjesi od čokolade i putera i mutite dok se ne sjedine.
Dodajte kakao i miješajte dok se ne sjedini s ostatkom smjese. Dodajte prstohvat soli. Dodajte 1/4 bjelanjaka i umiješajte ih u smjesu pomoću plastične kuhače.
Zatim dodajte ostatak bjelanjaka i miješajte dok se sastojci ne sjedine. Istresite smjesu u pripremljeni kalup i pecite 30 do 35 minuta ili dok ti čačkalica iz sredine kolača ne izađe čista, piše Azra.
Ostavite da se ohladi. Torta će se slegnuti.