Kuvari tvrde: Cicvara je ukusna slana, ali može i sa medom

Kuvari tvrde: Cicvara je ukusna slana, ali može i sa medom

Cicvara je sastavni dio srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje...

Naši preci su cicvaru jeli često, a domaćice ponoso iznosile pred goste. Nije se mogla zamisliti kuća bez ovog jela. Da li ste znali da i u srpskoj tradiciji ima primjera miješanja ukusa – slanih sa slatkim?

Hercegovci su do danas zadržali običaj da cicvaru jedu prelivenu medom. Da li ste vi probali ? Ako niste, provjerite da li vam paše takva kombinacija.

Cicvara je sastavni dio srpske, crnogorske, krajiške i istočnohercegovačke kuhinje. Prvobitno se pravila od, prije svega pšenice, ali i raži, ječma i ovasa.

Od 17. vijeka kada se pojavio kukuruz i osvojio njive Balkana, kukuruzno brašno je preuzelo ulogu glavnog sastojka cicvare. Naravno uz nezaobilazni, kajmak ili skorup, sir punomasni, kao onaj iz mijeha…

Oko pola sata, koliko traje priprema, neophodno je neprestano prisustvo vrijedne ruke i miješanje – neprekidno, sve dok cicvara ne „pusti“ mast. Zato su naši stari govorili da bi cicvara uspjela „treba da se oznoje i domaćica i cicvara“.

Na žalost, ovo jelo je zadnjih decenija neopravdano zapostavljeno. Šteta, jer je ne samo ukusno i kalorično, već i zdravo kada se pripremi sa dobrim – domaćim mliječnim namirnicama i integralnim brašnom.

Iako rijetko i danas se u nekim domaćinstvima koja drže do sebe, cicvara rado iznosi pred gosta. To u Crnoj Gori, kao i pršut sečen pred gostom, predstavlja odavanje najveće počasti. Hercegovci i danas ne propuštaju da uz cicvaru pred gosta stave i hercegovački med za preliv, kako se to u Hercegovini od vajkada činilo.

Sastojci

250 gr kukuruznog brašna

250 gr pšeničnog integralnog brašna

250 g kajmaka

150 gr kravljeg ili ovčijeg punomasnog sira

1 kašike svinjske masti

1 L vode

so

Priprema

Cicvara se kuva u plićoj šerpi oko pola sata na sljedeći način – u provrelu i posoljenu vodu, dodati mast i kajmak, pa postepeno sipati brašno i kuvati na umjerenoj vatri uz neprekidno i brzo miješanje, uvijek u jednom pravcu.

Cicvara je gotova kada se mast podigne na površinu, a smjesa počne odvajati od dna posude i cijela okretati za varjačom.

Tada se provjeri da li je dovoljno slana, a onda joj se doda sir, skloni sa vatre i miješa još nekoliko minuta dok se sir ne otopi i sjedini.

Nova S

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)