LAGANO I UKUSNO Brzinski hljeb sa tikvicama
Ljubitelji hljeba neće moći odoljeti.
Ovaj hljeb se lako zavoli. Mirisan je, hrskave korice i zanimljivog ukusa.
Sastojci
- 150g glatkog brašna
- 150g kukuruznog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 2 tikvice
- 150ml ulja
- 2 jaja
- 45ml mlijeka
- 50g parmezana
Priprema
Naribajte tikvice
Naribajte tikvice, lagano ih posolite pa ocijedite i osušite pomoću papirnog ubrusa.
Pomiješajte oba brašna i dodajte tikvice
U posudi pomiješajte obje vrste brašna, prašak za pecivo i so i dodajte ocijeđene tikvice.Miksajte jaja i ostale sastojke
Jaja, mlijeko i ulje zajedno izmiksajte pa sve dodajte smjesi brašna i sjedinite.
Ulijte tijesto u kalup
Pravougaoni kalup premažite uljem, lagano pobrašnite, ulijte pripremljeno tijesto, poravnajte ga i pospite parmezanom.
Ispecite hljeb
Hljeb pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.