SJAJNA IDEJA Pečene jabuke sa medom
Foto; Pexels

SJAJNA IDEJA Pečene jabuke sa medom

Ukusno i zdravo!

Osjetite miris jeseni uz ovaj slatki recept.

Sastojci:

6 jabuka srednje veličine

1 kašika margarina

1 kašika meda

1 kašika cimeta

120 g mlevenih oraha

sok od jednog limuna

pečeni lješnici

Za preliv:

2 kašičice margarina

3 kašike meda

Priprema:

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Jabuke operite, odrežite im vrh, izdubite dio gdje su sjemenke pomoću nožića i kašičice. Isjeckajte meso jabuka koje ste izdubili.

U maloj posudi na laganoj vatri zagrejte kašiku margarina pa dodajte sjeckane jabuke, cimet i šećer. Kuvajte dok jabuke ne omekšaju. Potom dodajte limunov sok i mlevene orahe, promiješajte i pustite na vatri još malo, tek toliko da se ukusi spoje.

Pečene lješnike nasjeckajte na komadiće.

Na laganoj vatri zagrijte margarin, pustite ga da provri pa mu dodajte med, miješajte minut-dva, pa sklonite s vatre.

Vrijeme je za punjene jabuka. Svaku jabuku iznutra pospite sa malo cimeta, a zatim je napunite filom od oraha do vrha i pospite pečenim lješnicima.

Jabuke pecite oko 35 minuta na temperaturi od 180°C do 200°C. Dok su još vruće na njih sipajte preliv od vrućeg meda i margarina.

Po želji, na vrh stavite kuglu sladoleda od vanile.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)