Šta pojesti kada vas uhvati želja za slatkim?
Foto: Unsplash

Šta pojesti kada vas uhvati želja za slatkim?

Donosimo popis 6 namirnica koje je dobro izabrati kada poželite nešto slatko:

Rijetki su oni koji bar ponekad ne osjete onu neopisivo snažnu želju za slatkim. I šta tada uraditi?

Pokleknuti i dograbiti prvo slatko koje imate pri ruci ili promisliti pa želju zavarati neki zdravim izborom?

Donosimo popis 6 namirnica koje je dobro odabrati kada poželite nešto slatko:

Maslaci od orašastih plodova

Maslaci od kikirikija, badema ili indijskih oraščića su nutritivno i energetski vrijedni te obiluju proteinima i zdravim mastima koje omogućavaju stabilizaciju krvnoga pritiska. Dodatno i ništa manje važno, njihov okus je izvanredan bez obzira s čim ih kombinirate, od smoothieja do zobenih kaša.

Maslac od badema bogat je izvor magnezija, a upravo ovaj mineral doprinosi regulaciji šećera u krvi. Takođe, manjak magnezija je čest u slučaju povećanog stresa pa je i zbog toga dobro maslace od orašastih plodova redovno konzumirati.

Jabuke

Koliko ste puta čuli ovo: „Ja bih nešto slatko“ – „Uzmi jabuku“? Iako ovaj odgovor rijetko koga oduševi, studije pokazuju da osobe koje redovno jedu jabuke bilježe manju ili manje čestu glad. Zasluge za to se pripisuju vlaknima koje se nalaze u jabukama, a zbog kojih se jabuke sporo probavljaju pa je i glad odgođena. Upravo zbog vlakana, konzumacija jabučnog soka nema ovakvo djelovanje.

Takođe, jabuke sadrže kvercetin, snažni antioksidans koji pomaže smanjiti upalne procese.

Tamna čokolada

Čokolada sadrži (70% i više kakaa) antiupalne sastojke imena flavanoli, uz teobromin koji je alkaloid s prirodnim djelovanjem protiv depresije i anksioznosti. Takođe, teobromin doprinosi poboljšanju raspoloženja koje je karakteristično nakon konzumacije čokolade.

Juha od kostiju

Juha od kostiju je napitak koji se koristi zbog njegovih pozitivnih djelovanja na zdravlje: od prevencije bolesti, jačanja imuniteta, poboljšanja opšteg zdravstvenog stanja do poboljšanja sportskih performansi.

Ova juha je bogata proteinima, kolagenom i nizom vitamina i minerala. I proteini doprinose smanjenju želje za slatkim, a najveće zasluge za to pripisuju se aminokiselini glicin. Naime, glicin podstiče proizvodnju neurotransmitera GABA u mozgu koji minimizira reakcije na stres i poboljšava kontrolu nervnih impulsa.

Hurme

Hurme mnogi nazivaju prirodnim slatkišima. Ovo sušeno voće je slatko, ali i jako bogato vlaknima pa značajno manje podiže nivo glukoze nego što to rade obični slatkiši.

Osim toga, hurme doprinose smanjenju upalnih procesa i prevenciji nakupljanja plaka u krvnim žilama, posebno u mozgu, što smanjuje rizik od Alchaimerove bolesti.

Namirnice bogate glutaminom

Glutamin je aminokiselina koja reguliše nivo šećera u krvi i poboljšava kontrolu impulsa, a njegov nivo opadaju u prisutnosti stresa. Meso, kupus i jaja najbolji su izvori glutamina u hrani, piše Azra.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)