Stvoren za uživanje uz kafu: Recept za jesenji tiramisu
Foto: Unsplash

Stvoren za uživanje uz kafu: Recept za jesenji tiramisu

Ako vam serviranje u čašicama nije praktično slažite slojeve u jednu posudu po želji.

Iskoristite do kraja sezonu kestena i isprobajte kako je fin kao dodatak jednom od najdražih kremastih deserata.

Naravno, u pitanju je tiramisu koji uz pomoć kestena postaje još ukusniji.

Sastojci:

100 grama šećera u prahu

3 dcl slatkog vrhnja

200 grama kesten-pirea

400 grama mascarponea

2 dcl jake crne kafe

5 velikih kašika amaretta

piškote

kakao

Priprema:

Kesten-pire stavite u blender, dodajte mu 1 dcl slatkog vrhnja i blendajte kratko dok ne dobijete glatku smjesu. Možete koristiti i štapni mikser ako nemate blender.

Od preostalih 2 dcl slatkog vrhnja napravite šlag. U mascarpone dodajte šećer u prahu i miksajte dok se sastojci ne povežu. Zatim dodajte kesten i promiksajte. Na kraju dodajte šlag i ručno ga kašikom povežite s kremom.

U tanjiru ili zdjelici pomiješajte kafu i amareto. Pripremite čaše u kojima ćete servirati tiramisu. Uzmite dvije piškote, namočite ih kratko u mješavinu kafe i amareta, rastrgajte i stavite na dno čaše. Dodajte veliku kašiku kreme, zatim opet stavite red piškota pa kašiku kreme i na kraju sve posipajte kakaom. Punite čašice dok ne potrošite kremu.

Umjesto amareta možete korisititi rum.

Ako vam serviranje u čašicama nije praktično slažite slojeve u jednu posudu po želji.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)