KADA U BANJALUCI ZAMIRIŠE KESTEN…. Simbol jeseni mami na večernju šetnju gradom (FOTO)

KADA U BANJALUCI ZAMIRIŠE KESTEN…. Simbol jeseni mami na večernju šetnju gradom (FOTO)

Ukoliko naveče šetate Banjalukom teško da možete odoljeti savršenom mirisu pečenog kestena...

Banjaluka je poznata po kestenju, a upravo u toku jeseni pečeni kesten miriše i mami naša čula.

Građani često čekaju da padne mrak,  samo kako bi uživali u svim čarima ove namirnice.

Jer, upravo sa prvim zalaskom sunca ulični prodavci otvaraju svoje štandove.

Pečeni kesten može se kupiti na 15 lokacija u Banjaluci.

U našoj galeriji pogledajte kako kesten izgleda bajkovito iz ugla našeg fotoreportera!

[foogallery id=”21038”]

Osim što je ukusna poslastica, kesten je i veoma zdrav.

Naime, kesten u svom sastavu ima vitamin C, a pored njega tu su još i vitamini A i B, te nekoliko vrsta minerala poput kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, željeza, bakra i mangana.

Ukoliko vam nije dovoljan samo pečeni kesten i želite da iskoristite sezonu ove namirnice, evo jednog odličnog recepta koji možete isprobati.

Krem juha od kesten

Sastojci:

250 g kesten pirea (bez šećera)

1 mali luk

1 čen bijelog luka

1 kašika putera

1 povrtna kocka

1/4 korijen celera (100 g)

1 mrkva

muškantni oraščić, so, biber

1,5 dcl vrhnja za kuhanje po želji1,5 l vode

peršun za ukrašavanje i kockice hljeba prepržene

Priprema:

U tavi ugrijemo dvije kašike maslinovog ulja, dodamo kriške hljeba narezane na kockice, te ih popržimo sa svih strana do zlatno-smeđe boje i izvadimo na stranu.

U posebnu tavu stavimo puter, dodamo kašiku maslinovog ulja i čim se rastopi dodamo na tanke trakice narezan luk, naribanu mrkvu, korijen celera, malo posolimo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša.

Zatim u tavu protisnemo bijeli luk, dodamo malo muškatnog oraščića, promiješamo i čim bijeli luk zamiriše dodamo kesten pire i malo ga izmrvimo.

Potom ulijemo povrtni temeljac, sve zajedno izradimo štapnim mikserom, dodamo lovorov list i kada zavri na laganoj vatri kuhamo 2-3 minute.

Zatim umiješamo mileram, a prema potrebi još začinimo solju i biberom. Gotovu juhu od kestena ulijemo u duboke tanjire, posipamo prženim kockicama tosta, svježe sjeckanim peršunom i poslužimo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)