KADA U BANJALUCI ZAMIRIŠE KESTEN…. Simbol jeseni mami na večernju šetnju gradom (FOTO)
Ukoliko naveče šetate Banjalukom teško da možete odoljeti savršenom mirisu pečenog kestena...
Banjaluka je poznata po kestenju, a upravo u toku jeseni pečeni kesten miriše i mami naša čula.
Građani često čekaju da padne mrak, samo kako bi uživali u svim čarima ove namirnice.
Jer, upravo sa prvim zalaskom sunca ulični prodavci otvaraju svoje štandove.
Pečeni kesten može se kupiti na 15 lokacija u Banjaluci.
U našoj galeriji pogledajte kako kesten izgleda bajkovito iz ugla našeg fotoreportera!
[foogallery id=”21038”]
Osim što je ukusna poslastica, kesten je i veoma zdrav.
Naime, kesten u svom sastavu ima vitamin C, a pored njega tu su još i vitamini A i B, te nekoliko vrsta minerala poput kalijuma, fosfora, kalcijuma, magnezijuma, željeza, bakra i mangana.
Ukoliko vam nije dovoljan samo pečeni kesten i želite da iskoristite sezonu ove namirnice, evo jednog odličnog recepta koji možete isprobati.
Krem juha od kesten
Sastojci:
250 g kesten pirea (bez šećera)
1 mali luk
1 čen bijelog luka
1 kašika putera
1 povrtna kocka
1/4 korijen celera (100 g)
1 mrkva
muškantni oraščić, so, biber
1,5 dcl vrhnja za kuhanje po želji1,5 l vode
peršun za ukrašavanje i kockice hljeba prepržene
Priprema:
U tavi ugrijemo dvije kašike maslinovog ulja, dodamo kriške hljeba narezane na kockice, te ih popržimo sa svih strana do zlatno-smeđe boje i izvadimo na stranu.
U posebnu tavu stavimo puter, dodamo kašiku maslinovog ulja i čim se rastopi dodamo na tanke trakice narezan luk, naribanu mrkvu, korijen celera, malo posolimo i na laganoj vatri pirjamo dok povrće ne omekša.
Zatim u tavu protisnemo bijeli luk, dodamo malo muškatnog oraščića, promiješamo i čim bijeli luk zamiriše dodamo kesten pire i malo ga izmrvimo.
Potom ulijemo povrtni temeljac, sve zajedno izradimo štapnim mikserom, dodamo lovorov list i kada zavri na laganoj vatri kuhamo 2-3 minute.
Zatim umiješamo mileram, a prema potrebi još začinimo solju i biberom. Gotovu juhu od kestena ulijemo u duboke tanjire, posipamo prženim kockicama tosta, svježe sjeckanim peršunom i poslužimo.