ZA BRŽI METABOLIZAM Dva začina koja možete dodati u kafu svakog jutra
Foto: V. Ševčuk

ZA BRŽI METABOLIZAM Dva začina koja možete dodati u kafu svakog jutra

Možda vam se svidi ideja.

Kafa je omiljeni napitak u kojem uživaja bezbroj ljudi širom svijeta zbog svog bogatog okusa i kofeinskog efekta.

Međutim, ispostavilo se da dodavanje određenih začina vašoj kafi ne samo da može poboljšati njen ukus već i potencijalno ubrzati vaš metabolizam.

Šeri Berger, bavi se nutricionizmom dijetetičarka, otkrila je koja dva začina možete dodati svojoj kafi kako biste poboljšali metabolizam.

Naime, riječ je o cimetu i kurkumi, to su dva začina koja možete ubaciti u kafu kako biste poboljšali metabolizam i poboljšali jutarnji napitak.

Cimet

Cimet, poznat po svom toplom i slatkom ukusu, svestrani je začin koji se našao u mnogim šoljicama za kafu širom svijeta. Njegove aromatične i blago začinske note mogu podići ukus vašeg jutarnjeg napitka. Osim svoje kulinarske privlačnosti, vjeruje se i da cimet ima potencijalnu vezu s bržim metabolizmom.

Može poboljšati osjetljivost na inzulin, omogućavajući tijelu da efikasnije reguliše nivo šećera u krvi.

Kurkuma

Kurkuma, sa svojim zemljanim i blago paprenim okusom, je začin koji je stekao popularnost zbog svog jedinstvenog okusa i potencijalnih zdravstvenih prednosti. Iako nije tradicionalni pratilac kafe, neki pojedinci su počeli da ubacuju kurkumu u svoju kafu, stvarajući ukus.

Kurkuma sadrži aktivno jedinjenje zvano kurkumin, koje je predmet istraživanja zbog svoje potencijalne uloge u jačanju metabolizma, a Berger to dodaje rekavši: “Kurkuma sadrži ključno jedinjenje, kurkumin, koji je povezan sa poboljšanim obimom struka, tjelesnom masom”.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)