ZA PRSTE POLIZATI Tjestenina začinjena sa fetom i paradajzom
Tjestenina je često je na našim trpezama, a o njoj ne razmišljamo previše i doživljavamo je samo kao prilog nekom mesnom jelu.
Tjestenina može da bude mnogo više od priloga.
Sastojci:
tjestenina po vlastitom izboru
blok feta sira
šeri paradajz
maslinovo ulje
bijeli luk
bosiljak
so i biber
Priprema:
U dublju posudu stavite šeri paradajz, prelijte ga maslinovim uljem i začinite solju i biberom.
Oslobodite mjesto u sredini posude i tu stavite blok feta sira. Pospite i njega maslinovim uljem i začinite biberom.
Pecite u na 200 Celzijevih stepeni, otprilike 30 minuta, iako ćete najbolje sami procijeniti potrebno vrijeme. Kada je feta sir dobio grilane rubove, vrijeme je da izvadite posudu vani.
Paralelno na šporetu skuhajte tjesteninu. Kada su sir i paradajz pečeni, dodajte toj smjesi bijeli luk.
Sir razgnječite viljuškom i pomiješajte zajedno s pardajzom, bijelim lukom i bosiljkom, a na kraju dodajte prethodno skuhanu tjesteninu i sve dobro promiješajte.