ZABRINJAVAJUĆI SASTOJCI Ove vrste konzervisane hrane su najgore po vaše zdravlje
Foto: Unsplash

ZABRINJAVAJUĆI SASTOJCI Ove vrste konzervisane hrane su najgore po vaše zdravlje

Neki proizvodi su jako popularni.

Konzervisana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brzi obrok ili užina. Grah, meso, riba, supa i voće su samo neki od artikala koje ćete pronaći na policama s konzervisanom hranom. Ipak, ušteda vremena ne bi trebala biti na štetu vašeg zdravlja.

Iako vam ovi konzervisani proizvodi mogu uštedjeti vrijeme u kuhinji, možda ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim popularnim proizvodima.

Kada definišete konzervisanu stavku kao “nezdravu”, postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrija, dodanog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrijednosti proizvoda. Osim toga, aditivi, konzervansi, boje za hranu i boje i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervisani proizvod utiče na vaše zdravlje.

Grah

Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina već pripremljenog graha u konzervi. Konzervisani grah često je pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.

Supe

Mnoge supe iz konzerve sadrže previše soli. Jedna studija kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane i spremne za serviranje supe imaju neke od najviših nivoa natrija u kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji.

Ista studija je također otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrija u kanadskoj ishrani – zajedno s konzerviranim i kiselim povrćem.

Tjestenina

Prethodno skuhana testenina u sosu jedna je od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Puna je šećera i soli — što je, nažalost, dio zašto je tako dobrog okusa.

Na primjer, konzerva špageta sadrži 1070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 posto vašeg preporučenog unosa soli i 20 posto više od preporučeno unosa šećera.

Voće u sirupu

Food Bank of Waterloo preporučuje izbjegavanje konzervisanog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 posto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 posto je mnogo.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)