
FLEKSIBILAN RECEPT Fino proljetno varivo za ručak
Provjerite šta sve imate u frižideru i prilagodite recept svojem inventaru u kuhinji.
Ovo je vrlo fleksibilan recept u kojem možete iskoristiti povrće pri kraju roka valjanosti – umjesto kupusa upotrijebiti brokulu, špinat ili kelj, a umjesto tikvica patlidžane.
Sastojci:
500 g krompira
300 g svježeg kupusa
2-3 češnja bijelog luka
2 mrkve
2 tikvice
2 kašike koncentrata paradajza
1 luk
1 paprika
1 čajna kašika paprike u prahu
so i biber po želji
biljno ulje za pirjanje
svježi peršun po želji
Priprema:
U većem loncu zagrijte malo ulja pa na njemu prepirjajte luk. Pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša.
Dodajte očišćenu i nasjeckanu mrkvu te papriku. Pomiješajte i pirjajte nekoliko minuta. Dodajte nasjeckani bijeli luk i pirjajte sve zajedno još oko pola minute.
Umiješajte koncentrat paradajza. Sve dobro promiješajte i pirjajte oko jedne minute.
U lonac dodajte nasjeckani krompir i kupus, so, biber i papriku u prahu.
Sve podlijte vodom ili povrtnim temeljcem tako da pokriva namirnice u loncu.
Promiješajte i pustite da se varivo kuha 20 do 30 minuta, odnosno dok krompir nije kuhan do kraja.
Pred kraj kuhanja dodajte i nasjeckane tikvice. Njih stavite zadnje jer se ne trebaju dugo kuhati.
Začinite svježim peršunom i poslužite toplo s kriškom hljeba.