ISPROBAJTE RECEPT Mađarske sočne prženice
Nešto drugačiji doručak.
Prženice su najbolji doručak na kom su odrasle brojne generacije, a evo kako ih Mađari prave.
Dodaju jedan sastojak koji obara s nogu, a to je mlijeko.
Sastojci za pet osoba:
20 kriški starog hljeba
10 kriški topljenog sira
300 g izrendanog topljenog sira
300 ml mlijeka
100 g brašna
4 jaja
ulje
Priprema:
U dublju posudu sipati mlijeko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir.
Kriške jako kratko utopiti u mlijeko, odmah ih izvaditi i između dlanova iscijediti.
Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti.
Spremljene sendviče prvo uvaljati u brašno, pa u jaje. Zatim spustiti u tanjir sa sirom, pa odozgo rasporediti malo sira.
U tiganju dobro zagrijati ulje, pa pržiti sendviče sa jedne i sa druge strane dok ne dobiju rumenu koricu.
Gotove prženice vaditi na papirni ubrus, kako bi se lakše ocjedile od viška masnoće.