JESTE LI PROBALI? Mafini od bundeve bez šećera
Danas vam predstavljamo recept za zdrave mafine od bundeve koji su odličan desert, a ujedno i hranljiv doručak.
U ovo doba godine prijaju nam poslastice koje se tope u ustima i savršeno kombinuju sa toplim napicima, kao što su mlijeko sa medom ili kakao.
Danas vam predstavljamo recept za zdrave mafine od bundeve koji su odličan desert, a ujedno i hranljiv doručak.
Potrebno vam je:
šolja brašna
kašičica praška za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
kašičica cimeta
1/2 kašičice đumbira u prahu
1/2 kašičice muskatnog oraščića
kašika sjemena lana
pire od bundeve
dvije supene kašike tople vode
1/2 šolje kokosovog ulja
sjemenke bundeve
1/3 šolje kokosa
Priprema:
Sve suve sastojke sipajte u jednu činiju. Dodajte dvije kašike vode i promješajte. Dobijenu smjesu pomiješajte sa pireom od bundeve, a zatim sipajte čašu ključale vode. Nakon 10 minuta ocjedite višak vode i dodajte kokosovo ulje. Pomiješajte zajedno sastojke, a zatim dodajte brašno i začine stvarajući kompaktnu masu.
Kada napravite tijesto sipajte u kalupe i svaki mafin pospite kokosom i sjemenkama bundeve. Pecite mafine u rerni zagrijanoj na 175 stepeni 20-25 minuta, nakon čega ih treba ostaviti u toploj rerni još 15 minuta.
Kada se ohlade, mafini su spremni za posluženje.