MALO DRUGAČIJI UKUS Štrudla sa orasima i rumom
Kolač sjeći kada se ohladi, po želji posuti šećerom u prahu.
Možda vam ova ideja bude čudna, ali garantujemo da je ukus fenomenalan.
Riječ je o štrudli sa rumum i orasima.
Za tijesto:
500 g brašna
50 g maslaca
2 žumanca
1 cijelo jaje
1 kvasac
2,5 dl toplog mlijeka
100 g šećera
prstohvat soli
Za nadjev:
500 g mljevenih oraha
2 dl mlijeka
malo ruma
Priprema:
Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, kašičicu brašna i malo mlakog mlijeka. Izmiješati i pustiti da naraste.
U odgovarajuću posudu prosijati brašno, u sredini napraviti udubljenje i u njega staviti otopljeni maslac, žumanca, cijelo jaje, šećer, narasli kvasac i ostatak mlijeka. Izraditi tijesto.
Mijesiti toliko dugo dok se na površini ne pojave mehurići.
Tijesto tanje razvaljati, pa namazati nadjevom od oraha koji se pravi na sledeći način:
Samljeti orahe, dodati šećer i malo ruma i sve to preliti vrelim mlijekom. Kratko prokuvati, rashladiti i filovati tijesto.
Tijesto sa nadjevom urolati i ostaviti u tepsiji da još malo naraste. Prije pečenja premazati rastopljenim maslacem.
Štrudlu peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.