MALO DRUGAČIJI UKUS Štrudla sa orasima i rumom
Foto: Unsplash

MALO DRUGAČIJI UKUS Štrudla sa orasima i rumom

Kolač sjeći kada se ohladi, po želji posuti šećerom u prahu.

Možda vam ova ideja bude čudna, ali garantujemo da je ukus fenomenalan.

Riječ je o štrudli sa rumum i orasima.

Za tijesto:

500 g brašna

50 g maslaca

2 žumanca

1 cijelo jaje

1 kvasac

2,5 dl toplog mlijeka

100 g šećera

prstohvat soli

Za nadjev:

500 g mljevenih oraha

2 dl mlijeka

malo ruma

Priprema:

Kvasac izmrviti, dodati malo šećera, kašičicu brašna i malo mlakog mlijeka. Izmiješati i pustiti da naraste.

U odgovarajuću posudu prosijati brašno, u sredini napraviti udubljenje i u njega staviti otopljeni maslac, žumanca, cijelo jaje, šećer, narasli kvasac i ostatak mlijeka. Izraditi tijesto.

Mijesiti toliko dugo dok se na površini ne pojave mehurići.

Tijesto tanje razvaljati, pa namazati nadjevom od oraha koji se pravi na sledeći način:

Samljeti orahe, dodati šećer i malo ruma i sve to preliti vrelim mlijekom. Kratko prokuvati, rashladiti i filovati tijesto.

Tijesto sa nadjevom urolati i ostaviti u tepsiji da još malo naraste. Prije pečenja premazati rastopljenim maslacem.

Štrudlu peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 30 minuta.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)