Meksička topla čokolada po receptu čuvene kuharice
Sastojci u ovoj mjeri za toplu čokoladu su za dvije osobe.
Ina Garten je autorka deset uspješnih kuhara, a od 2002. godine i voditeljica kulinarske emisije “Bosonoga kontesa” na “Food Networku”.
Vjerujemo da je u bogatoj karijeri isprobala mnogo recepata za toplu čokoladu, ali najdraži joj je ipak onaj sa tamnom čokoladom i kajenskom paprikom (može čili papričica). A evo kako se on sprema.
Sastojci u ovoj mjeri za toplu čokoladu su za dvije osobe, a priprema traje samo 5 minuta, pa vam predlažemo da se oraspoložite i zagrijete jednom šoljom Inine tople čokolade.
Potrebno je:
– 500 ml mlijeka
– 1 kašikica smeđeg šećera
– 150 g tamne čokolade
– ½ kašikice ekstrakta vanilije
– prstohvat cimeta u prahu
– prstohvat kajenske papričice (ljute papričice)
– 2 štapića cimeta
Priprema:
Mlijeko i šećer zagrijte na laganoj vatri. Zatim sklonite sa vatre i dodajte komadiće čokolade, vaniliju, cimet i prah kajenske papričice. Pričekajte dvije minute, promješajte, a zatim vratite na vatru i pričekajte da počne da ključa. Sklonite sa vatre čim provrije, prelijte u čaše i servirajte sa štapićima cimeta.