Oglasio se UKC o slučaju “Sara”, evo šta su rekli
Foto: V. Ševčuk

Oglasio se UKC o slučaju “Sara”, evo šta su rekli

Smatraju da je film, što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, napravljen tendenciozno.

UKC Srpske oglasio se o slučaju djevojčice Sare nakon dokumentarnog filma i formiranja predmeta u Okružnom javnom tužilaštvu Srpske

– Zbog velikog interesovanja i upita medijskih kuća koje je izazvao dokumentarni film „Gdje je Sara?“ imamo obavezu da se ispred najveće zdravstvene ustanove obratimo javnosti. Moramo da naglasimo da se u Univerziteskom kliničkom centru Republike Srpske liječe pacijenti, te da u našoj nadležnosti nisu organizovanja ukopa, sahranjivanje i ekshumacije. Uvažavajući veoma tešku i tužnu situaciju u kojoj se nalaze roditelji vrlo je nezahvalno komentarisati istu – navode iz UKC-a.

Smatraju da je film, što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske, napravljen tendenciozno.

– Film ima za cilj potpunu diskreditaciju zdravstvenog sistema Republike Srpske i stvaranje prostora za spekulacije. Mnoge veoma važne činjenice su izostavljene u samom filmu, da li namjerno ili slučajno ostaje pitanje. S tim u vezi kada je riječ o ovako osjetljivim slučajevima smatramo da je potrebno da nadležene institucije utvrde činjenice, te na osnovu toga da se donese ispravna odluka i formira mišljenje jer javni prostor nije niti može biti ni sud ni sudnica. Što se tiče nadležnosti UKC Republike Srpske u ovom slučaju sa sigurnošću možemo da kažemo da su ispoštovani svi medicinski protokoli u liječenju trudnice i novorođenčeta i zakonska regulativa na osnovu koje je urađena obdukcija, za što postoji medicinska dokumentacija koja je na raspolaganju nadležnim institucijama. Takođe, u našoj arhivi je potvrda o preuzimanju pokojnika od strane Gradskog groblja Banjaluka (br. 1340/18) – zaključeno je u saopštenju.

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)