Ovako pripremljen pomfrit je najzdraviji za tijelo
Foto. Pexels

Ovako pripremljen pomfrit je najzdraviji za tijelo

Neobična ideja.

Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta je oblikujemo kao pomfrit.

Pa, kako, saznajte u nastavku teksta.

Sastojci:

160 g kukuruzne palente

470 ml vode

1 češanj bijelog luka

2 kašičice majčine dušice

1 kašičica ruzmarina

45 g rendanog parmezana

so, količina po ukusu

3 kašičice maslinovog ulja

Preliv:

1 češanj bijelog luka

3 kašike otopljenog putera

2 kašike svježeg bosiljka, nasjeckanog

1 kašika svježeg origana, nasjeckanog

Priprema:

U šerpi srednje veličine zagrijte vodu, pa kad provri dodajte kukuruznu palentu, bijeli luk, majčinu dušicu, ruzmarin, rendani parmezan i so.

Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Sklonite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta.

Pleh dimenzija 20×20 cm obložite papirom za pečenje i u njega izlijte palentu. Ravnomerno je rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.

Zagrijte rernu na 220 stepeni. Oprezno izvadite palentu i izrežite je u obliku pomfrita.

Narezanu palentu posložite na papir za pečenje i prelijte s maslinovim uljem, pa je dodatno začinite.

Pecite 15 minuta, izvadite iz rerne, oprezno preokrenite prutiće, pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi.

Priprema preliva:

Navedene sastojke za preliv sjedinite i dobro umutite, pa prelijte “krompiriće”.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)