Ovako pripremljen pomfrit je najzdraviji za tijelo
Neobična ideja.
Iako se palenta najčešće priprema kao kremasti prilog, ovog puta je oblikujemo kao pomfrit.
Pa, kako, saznajte u nastavku teksta.
Sastojci:
160 g kukuruzne palente
470 ml vode
1 češanj bijelog luka
2 kašičice majčine dušice
1 kašičica ruzmarina
45 g rendanog parmezana
so, količina po ukusu
3 kašičice maslinovog ulja
Preliv:
1 češanj bijelog luka
3 kašike otopljenog putera
2 kašike svježeg bosiljka, nasjeckanog
1 kašika svježeg origana, nasjeckanog
Priprema:
U šerpi srednje veličine zagrijte vodu, pa kad provri dodajte kukuruznu palentu, bijeli luk, majčinu dušicu, ruzmarin, rendani parmezan i so.
Miješajte dok palenta ne postane mekana i gusta, otprilike 5 minuta. Sklonite s vatre, poklopite i ostavite 5 minuta.
Pleh dimenzija 20×20 cm obložite papirom za pečenje i u njega izlijte palentu. Ravnomerno je rasporedite u jednom sloju. Stavite u zamrzivač na 20 minuta.
Zagrijte rernu na 220 stepeni. Oprezno izvadite palentu i izrežite je u obliku pomfrita.
Narezanu palentu posložite na papir za pečenje i prelijte s maslinovim uljem, pa je dodatno začinite.
Pecite 15 minuta, izvadite iz rerne, oprezno preokrenite prutiće, pa pecite još 15 do 20 minuta ili dok ne postanu hrskavi.
Priprema preliva:
Navedene sastojke za preliv sjedinite i dobro umutite, pa prelijte “krompiriće”.