PREDALI INICIJATIVU NSRS: PDP traži formiranje anketnog odbora o formiranju cijene goriva
Foto: BN

PREDALI INICIJATIVU NSRS: PDP traži formiranje anketnog odbora o formiranju cijene goriva

Cijene goriva u Srpskoj ne prate pad cijena na svjetskom nivou. 

Predstavnici PDP-a danas su predali Narodnoj skupštini Republike Srpske inicijativu za donošenje odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o formiranju cijene goriva koja utiče na cijene drugih proizvoda i usluga koje koriste građani.

Oni zahtijevaju da se u što kraćem roku preduzmu sve političke i pravne radnje kako bi se utvrdilo na koji način se obračunavaju cijene goriva u Srpskoj, koje, kako ističu, ne prate pad cijena goriva na svjetskom nivou.

– Danas sam, u koordinaciji sa koleginicom Dianom Cvijić i predsjednikom Borenovićem, na protokol Narodne skupštine Republike Srpske predao inicijativu o donošenju odluke o formiranju Anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o formiranju cijena goriva. Tražimo od rukovodstva NSRS da, u što je moguće kraćem roku, zbog hitnosti situacije, preduzme sve političke, pravne i faktičke radnje kako bi se Anketni odbor obrazovao i preduzeo sve potrebne radnje, u skladu sa Poslovnikom, zakonom i Ustavom da utvrdi na koji se to način u Republici Srpskoj i BiH formiraju maloprodajne i rafinerijske marže u formiranju ukupnih cijena goriva – rekao je na današnjoj konferenciji za medije Milko Grmuša, član Predsjedništva PDP-a.

Grmuša je istakao da već dva mjeseca cijena goriva na svjetskim berzama pada, što se nije desilo od 2020. godine i pandemije virusa korone.

– Kod nas, nažalost, pad cijena goriva ne prati stopu pada cijena nafte na svjetskom tržištu. Kod nas ta cijena ili stagnira ili pada preblago, pa i neosjetno u uslovima galopirajuće inflacije. Znamo šta se dešava sa akcizama i ponovo pozivamo da se one ukinu, ali ima i drugi segment cijene. Ako ima objektivan razlog za ovo stanje, neka nas rafinerije i naftaši obavijeste u čemu je problem: da li ih neko ucjenjuje, da li su nekome dali novac u institucijama sistema, pa drže cijenu i smatraju da narod ne treba da osjeti boljitak…? Nije u pitanju samo cijena po kojoj hiljade građana sipaju gorivo u svoje automobile, nego rast cijene goriva utiče na rast cijena svega što je povezano sa tom cijenom: hrane, energenata, ogreva koji je skuplji nego ikada – naveo je Grmuša.

On je rekao da cijeli svijet donosi različite strategije, razmišljaju o njima i pitao ko o tome misli u Republici Srpskoj i BiH?

– Cijene koje rastu su apsolutno zanemarive kada je riječ o imovinskim kartonima i novčanicima funkcionera na svim nivoima vlasti. Mene je sramota da ljudima koji me pitaju šta se dešava, odgovorim: „Njih baš briga za vaše probleme“. Ovu inicijativu sam mogao podnijeti kao građanin i nema mjesta odgovoru da je ljetnja pauza u skupštini, pa jesenja, pa da idu izbori. Koga briga što idu izbori? Pretvorili su ljude u roblje, ucjenjuju ih poslovima, golom egzistencijom i onda ih tjeraju na biračka mjesta. Ni oni više ne žele da glasaju, jer eto moraju. Čovjeku se gadi politika, jer ti ljudi koji odlučuju o njima primaju plate i po tri mjeseca, a ne održavaju sjednice i ne pričaju o ovim problemima – rekao je Grmuša.

Naveo je da se kod nas stvorila situacija da je nemoguće da padne cijena goriva, zatim prevoza, energenata, hrane.

– Stopa inflacije u BiH je 15%, što je više čak i u odnosu na samoproglašeno Kosovo, gdje je ta stopa 12%. Da li plate mjesečno rastu 15%? Ovo nije politička priča, iako je PDP stao iza mene i ne zanimaju me izbori u ovom smislu. Djeca koja nisu ničija i koju hoće da pretvore u bijelo roblje u Republici Srpskoj zaslužuju da neko ovu priču iznese do kraja. Ja obećavam spektakl, u smislu da ćete vidjeti nešto što nije viđeno u političkom životu Republike Srpske otkada postoji, u kontekstu toga da neko i svojima, ako bude bilo potrebe, kaže: „Dobro je, dosta!“ – poručio je Grmuša.

Diana Cvijić, član Glavnog odbora PDP-a i diplomirani ekonomista, rekla je da se cijena goriva sastoji od više komponenti: nabavne cijene, rafinerijske cijene, akciza i taksi, posredničke marže i na kraju PDV, koji se obračunava na taj zbir.

– U prethodnom periodu smo vidjeli da ne postoji zainteresovanost da se ukinu akcize, ali pitamo i šta je sa posredničkim i rafinerijskim maržama i kakva je mogućnost da se tu uvedu dodatne kontrole i na taj način utiče na cijenu goriva. Činjenica je da je svaki oblik kontrole od strane države izostao, odnosno državni aparat ne koristi svoje mehanizme kako bi se ograničio rast cijena i direktan uticaj na budžete građana. Potrebno je da se kontrolišu posredničke marže kod cijene goriva – rekla je Cvijićeva.

Ona je istakla da je apsurdno da je u Sloveniji, po posljednjim zvaničnim podacima, cijena goriva niža nego u BiH.

– Ako uporedimo životni standard Slovenije i BiH možemo vidjeti kakav su udar ove cijene na budžete građana. Država mora da iskoristi mehanizme da zaštiti svoje građane, po ugledu na sve države u okruženju – poručila je Cvijićeva.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)