Priprema nikad lakša: Savršena carska pita
Pecite pitu na 180 stepeni oko pola sata, ili dok ne porumeni.
Idealna je za doručak, ali i užinu.
Sastojci:
4 jaja
300 g svežeg sira
180 g kiselog mleka
150 ml ulja
150 g običnog brašna
100 g kukuruznog brašna
1 prašak za pecivo
150 g šunke
kiseli krastavci
2 crvene paprike
so
Priprema:
Odvojite bjelanca od žumanaca. Umutiti bjelanca u čvrst snijeg, pa dodati žumanjca, kiselo mlijeko, sir i ulje i sve dobro izmiješati. Brašno, kukuruzno brašno, so i prašak za pecivo dobro izmiješati, pa dodati mokrim sastojcima i sjediniti u homogenu smjesu. Krastavce, šunku i biber isjecite na kockice i dodajte u smjesu i ručno izmiješajte. Pleh nauljite i pospite brašnom, pa sipajte smjesu. Pecite pitu na 180 stepeni oko pola sata, ili dok ne porumeni.