SAVJET VIŠE Kako da vam riža bude savršeno pahuljasta
Riža ili pirinač je namirnica koja može da bude dio brojnih jela.
Ljepljiv pirinač, nedovoljno kuvan, suv ili prekuvan samo su neki od rezultata pogrešno kuvanog pirinča.
Ali, kada jednom shvatite kako da spremite savršeno pahuljast pirinač, više nema grešaka.
Kuvanje
Nakon što isperete rižu, sipajte vodu (za svaku dodatnu šolju pirinča dodajte još 3/4 šolje vode) u veliku šerpu sa poklopcem. Pustite da provri i posolite.
Polako dodajterižu u ključalu vodu. Promiješajte jednom ili tek toliko da se odvoji pirinač. Koristite drvenu kašiku da odvojite sve grudve. Trudite se da ne miješate previše, jer upravo to dovodi do toga da postane ljepljiv.
Stavite poklopac
Poklopac treba dobro stoji na loncu. Uključite srednju temperaturu. Pustite da se pirinač kuva nešto manje od 20 minuta, a zatim sklonite sa vatre i ostavite ga u šerpi još 5 minuta.
Serviranje
Pijre serviranja promiješajte viljuškom kako biste odvojili zrna. Ako je pirinač gotov prije nego što ste spremni da ga poslužite, stavite krpu preko šerpe, vratite poklopac i ostavite ga na stranu. Krpa će apsorbovati višak vlage i kondenzaciju, pomažući da ne nastane prekuvan i kašast pirinač.