Topla čorbica od piletine i graška
Pred kraj kuhanja, čorbu začinite majoranom prema ukusu.
Hladno vrijeme se vratilo, napravite toplu čorbicu.
Sastojci:
400-500 g pilećih prsa
2 glavice crnog luka
150 g graška
2 krompira
so, majoran
100 ml ulja
Priprema:
Bijelo meso operite, stavite u šerpu i dodajte 2,5 litra hladne vode. Kuhajte na umjerenoj temperaturi 50-ak minuta. Na polovini kuhanja dodajte očišćen krompir.
Kada je meso kuhano, šerpu sklonite s vatre, pa meso i krompir izvadite iz vode i ostavite da se prohlade. Zatim mesu uklonite kožicu i usitnite ga na tračice ili ga rasparčajte prstima, a krompir ispasirajte.
Na ugrijanom ulju fino prodinstajte sitno sjeckani crni luk, toliko da omekša, tj. postane kašast i potpuno proziran. Zatim, lagano dodajite (toplu) tečnost u kojoj se kuhala piletina, grašak i začinite prema ukusu, pa nastavite kuhanje dok čorba ne provri.
Dodajte pasirani krompir (dobro promiješajte), zatim dodajte meso i nastavite kuhanje još desetak minuta, uz dodatak tople vode po potrebi.
Pred kraj kuhanja, čorbu začinite majoranom prema ukusu.