SJAJAN DORUČAK Pečena jaja u rerni s paradajzom i feta sirom
Poslužite sa prepečenim hljebom. Prijatno!
Pečena jaja s paradajzom i feta sirom idelan su obrok za svako doba dana, a možete ih napraviti na jednostavan način.
Sastojci:
kašika maslinovog ulja
mali isjeckani crveni luk
dva čena isjeckanog bijelog luka
1/4 kašičice tucane crvene paprike
dva srednja paradajza,
1/4 kašičice origana
dvije-tri kašike svježih začina po želji (npr. origano, tamjan, ružmarin, peršun i slično)
150 grama feta sira
dva komada jaja
vegeta
biber i so po želji
Priprema:
Zagrijati ulje u tavi pa dodati isjeckani crni luk. Kada postane staklast, dodajte bijeli luk i papriku te kratko pržite.
Dodajte nasjeckan paradajz, origano, vegetu i biber dok se ne počne zgušnjavati.
Sklonite sa šporeta i dodajte izmrvljenu fetu i začine. Sve dobro promiješajte i sipajte u manje posude (zvane remekins), napravite malo udubljenje i dodajte jaje. Da vam ostane cijelo, prvo ga razbijte u neku posudicu pa sipajte.
Zagrijte rernu na 200 stepeni i peći otprilike 10-ak minuta. Poslužite sa prepečenim hljebom. Prijatno!