Domaći sladoled – omiljena ljetna poslastica

Domaći sladoled – omiljena ljetna poslastica

Jednostavni recepti za osvježenje ledenim dezertom

Iako mnogi uživaju u njemu tokom cijele godine, sladoled se kod nas ipak najćešće jede ljeti. Međutim, znate li da odličan domaći sladoled možete napraviti veoma brzo i lako i bez upotrebe aparata za sladoled?

Baza:

415 ml kondenzovanog mlijeka
350 ml vrhnja za šlag
1 kašičica ekstrakta vanilije

Za sladoled od borovnica:
150 g borovnica
1 kašićica ekstrakta vanilije
1 kašika limunovog soka

Za sladoled od limuna i lavande
Sok od jednog limuna
naribana korica jednog limuna (koristite neprskane limune)
1 kašika sušenih cvjetića lavande

Postupak:

Vrhnje za šlag izmiksati dok ne postane čvrsto. Dodati mu kondenzovano mlijeko pa sve dobro promiješati i još malo izmiksati. Smjesu podijeliti na onoliko dijelova koliko vrsta sladoleda želite praviti. U jednu polovinu dodajte limunov sok, naribanu koricu limuna i lavandu. U drugu polovinu stavite borovnice koje ste prethodno par minuta prokuhali u lončiću s malo vanilije i limuna.

Smjese premjestiti u posude za zamrzavanje i zamrznuti na nekoliko sati, najbolje preko noći. Izvaditi iz zamrzivača 15-ak minuta prije posluživanja da sladoled dovoljno omekša tako da možete izvaditi kuglice.

Poslužiti u čašama ili u kornetima.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)