Domaći sladoled – omiljena ljetna poslastica
Jednostavni recepti za osvježenje ledenim dezertom
Iako mnogi uživaju u njemu tokom cijele godine, sladoled se kod nas ipak najćešće jede ljeti. Međutim, znate li da odličan domaći sladoled možete napraviti veoma brzo i lako i bez upotrebe aparata za sladoled?
Baza:
415 ml kondenzovanog mlijeka
350 ml vrhnja za šlag
1 kašičica ekstrakta vanilije
Za sladoled od borovnica:
150 g borovnica
1 kašićica ekstrakta vanilije
1 kašika limunovog soka
Za sladoled od limuna i lavande
Sok od jednog limuna
naribana korica jednog limuna (koristite neprskane limune)
1 kašika sušenih cvjetića lavande
Postupak:
Vrhnje za šlag izmiksati dok ne postane čvrsto. Dodati mu kondenzovano mlijeko pa sve dobro promiješati i još malo izmiksati. Smjesu podijeliti na onoliko dijelova koliko vrsta sladoleda želite praviti. U jednu polovinu dodajte limunov sok, naribanu koricu limuna i lavandu. U drugu polovinu stavite borovnice koje ste prethodno par minuta prokuhali u lončiću s malo vanilije i limuna.
Smjese premjestiti u posude za zamrzavanje i zamrznuti na nekoliko sati, najbolje preko noći. Izvaditi iz zamrzivača 15-ak minuta prije posluživanja da sladoled dovoljno omekša tako da možete izvaditi kuglice.
Poslužiti u čašama ili u kornetima.