Ovo voće normalizuje krvni pritisak
Foto: Pexels

Ovo voće normalizuje krvni pritisak

Njegov sok ima i antibakterijska svojstva.

Nar, jedan od najukusnijih darova Sredozemlja, veoma je traženo voće i u drugim, kontinentalnim krajevima.

Plod nara sadrži dosta vitamina C: u 100 grama ovog voća nalazi se 15 odsto dnevnih potreba odraslih osoba za ovim vitaminom.

Ujedno ovo voće je odličan izvor i pantotenske kiseline (vitamin Be-5), kalijuma, ali i polifenola (antioksidanasa).

Konzumiranjem nara ili njegovog soka (ali prirodno iscijeđenog, ne industrijski dobijenog) smanjuje se mogućnost oboljenja od kardiovaskularne bolesti. Ako se dnevno jede samo 50 grama nara ili pije sok u toj količini može da se normalizuje visok krvni pritisak u periodu od godinu dana (nar utiče na smanjenje pritiska čak i do 20 odsto).

Zato se ovo voće preporučuje u ishrani kod oboljelih od hipertenzije, ali samo za osobe koje nisu pod terapijom. Oprez je neophodan kod pacijenata sa terapijom je nar nikako ne može zamijeniti lijekove koje je propisao ljekar.

Ovo voće jedinstvenog izgleda potiče sa tla današnjeg Irana i Iraka, nekadašnje Persije. Odatle se proširilo na područje Kavkaza i dalje ka Aziji, a potom i širom Evrope i Amerike. Sezona nara na Mediteranu traje od septembra do februara, kada ga najviše ima i u našim radnjama. Kalorijska vrijednost nara je 83 kalorije u 100 grama, a čak 16 odsto su dijetna vlakna.

Osim kalijuma, kojim obiluje (236 miligrama u 100 grama), u naru ima i drugih minerala: fosfora, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, barka i mangana.

U narodnoj medicini širom svijeta nar se koristi za ublažavanja različita stanja, od dijareje, krvarenja u desnima, protiv hemoroida, akni i katarakte.

Iako se u mnogim kulturama svijeta vezuje za plodnost, interesantno je da su Indijci dijelove ploda nara koristili i kao kontraceptivno sredstvo.

Danas se koristi za smanjenje rizika za bolesti srca i krvnih sudova (arteroskleroze), hipertenzije, a sok ima i određena antibakterijska svojstva.

Smanjuje rizik od raka, posebno prostate i dojke, smanjuje loš holesterol i bori se protiv slobodnih radikala (čuva ćelije).

 

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)