DA VAS UGRIJE Jesenji potaž od karfiola
Foto: Pexels

DA VAS UGRIJE Jesenji potaž od karfiola

U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite.

Hladno vrijeme se polako približava, a to znači da je sezona potaža konačno počela.

Sastojci:

pola glavice karfiola srednje veličine

1 šaka prokelja

2 krompira

pola luka

2 kašike neutralne pavlake

1 mali komad putera

4 jajeta (opciono)

2 kašike bundevinog ulja

1 kašika maslinovog ulja

začini po ukusu

Priprema:

Operite, očistite i isjecite karfiol i prokelj na sitne komade. Krompir oljuštite i isjecite na komade.

Na maslinovom ulju (jedna kašika) propržite luk, pa dodajte karfiol, krompir i prokelj. Zatim, postepeno dodajte oko 1 litar vode. Kada provri, pustite da se supa kuva na umerenoj vatri oko 10 minuta, dok povrće ne omekša.

Ukoliko koristite jaja, pripremite poširana jaja.

Kada su svi sastojci pripremljeni izmiješajte ih štapnim mikserom. Zatim u potaž umiješajte puter, neutralnu pavlaku i začine po ukusu. Sve dobro izmiješati, pa ako potaž nije dovoljno kremast, dodajte još malo neutralne pavlake.

U tanjir prvo stavite poširano jaje (po želji), pa polako sipajte potaž. Sve prelijte bundevinim uljem i poslužite.

KATEGORIJE
TAGOVI

KOMENTARI

Wordpress (0)